Vijesti iz

Laayouna

Dokumentarni film

Vijesti iz Laayouna

Film prati nekoliko mladića u saharskom izbjegličkom naselju 27. veljače koje se nalazi u surovom pustinjskom predjelu jugozapadnog Alžira. Jedan po jedan bježali su iz okupiranog dijela Zapadne Sahare u slobodu izbjeglištva. Glazba je njihovo jedino oružje u vječnoj borbi za slobodu i neovisnost vlastite zemlje – Zapadane Sahare.

Date:
GODINA:
2016
REDATELJ:
Đuro Gavran
SCENARIST:
Đuro Gavran
PRODUCENT:
Đuro Gavran
TRAJANJE:
52 min.
SVJETSKA PREMIJERA:
14. Liburnija film festival 2016.

"...Nema u filmu pokušaja da se razriješi geopolitičko pitanje Zapadne Sahare, traženja krivaca u globalnoj podjeli moći koja pomno bira ona mjesta na koja će strateški utjecati itd. Tu je samo pokušaj da se zabilježi svakodnevni život u naselju, čežnja za domom i svojima i načini borbe za stvar. Jedan od tih načina je muzika, koja je – kako kaže Yahia – umjetnost, ali može biti i oružje. Metak možeš upotrijebiti samo jednom, a muziku koliko hoćeš puta – kaže Yahia."

Davor Mandić
Novi List

“Film opisuje nenasilnu borbu Saharaca (Sahrawi) za pravdu. Dok Saharaci na okupiranom teritoriju trpe višestruka kršenja ljudskih prava, njihovi sunarodnjaci čame usred pustinje Sahare čekajući davno obećani referendum o samoodređenju, čije provođenje Vijeće sigurnosti UN-a tek treba izglasati. S ovim Posebnim priznanjem pozivamo međunarodnu zajednicu na djelovanje.”

obrazloženje Žirija OneWorld film festivala

REDATELJ SCENARIST: Đuro Gavran

SNIMATELJI: Đuro Gavran

MONTAŽERKA: Nina Velnić i Iva Mrkić

OBLIKOVANJE ZVUKA: Hrvoje Nikšić

GLAZBA: Nojem Seguila el Hamra, Nenad Kovačić

PRODUCENT: ĐURO GAVRAN

PRODUKCIJA: Pipser d.o.o.

Liburnija film festival – 2016

One world film festival – 2017

2017. - posebno priznanje Vaclav Havel, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Jedan svijet“